rodzinna24.pl

rodzinna24.pl – moda, uroda, zdrowie

Ślub

Słodki stół na weselu – jak ma wyglądać i co zawierać?

Nierzadko przygotowania do wesela zaczynają się już kilka lat przed samą uroczystością. Takie są wymagania rynku. Wielu gości potwierdza, że na weselu najważniejsze jest menu. To właśnie jedzenia ma świadczyć o tym czy impreza była udana czy nie.

Bez ograniczeń

Słodki stół na weselu pojawia się bardzo często. Dzięki temu nikt nie jest przymuszony do jedzenia słodyczy, jeśli tego nie chce. Z drugiej strony każdy może poczęstować się dowolną ilością słodyczy i nie musi czuć się obserwowany – a tak byłoby, gdyby dana osoba jadła swoje słodycze przy stole. Do słodkiego stołu na weselu można podchodzić tyle razy ile ktoś chce. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Można skosztować dowolną ilość dostępnych słodkości. Po to właśnie istnieje słodki stół. Weselny tort to element niemal obowiązkowy. Jednak oprócz tortu na weselu jest jak najbardziej miejsce na inne słodycze – na przykład rozmaite ciastka i ciasteczka.

Różnorodny stół

Torty, ciasta i ciasteczka to nie jedyne słodycze, jakie spotyka się na weselnych imprezach. Oprócz tego bywają nowości. Fontanna z czekolady to bardzo lubiany słodki gadżet. W takiej czekoladzie można na przykład moczyć owoce. Czasami bywa możliwość zrobienia specjalnej waty cukrowej dla dzieci. To znakomita atrakcja dla młodych członków imprezy. Słodki stół może zawierać też przekąski z różnych stron świata – z Europy, Azji, Ameryki. Wtedy goście na imprezie weselnej mają dodatkową korzyść. Mogą spróbować smaków z różnych stron świata. Oczywiście nie jest to celem uczestnictwa w imprezie weselnej, jednak warto się na to zdecydować.Tak naprawdę na tym stole może znaleźć się wszystko co słodkie – mogą być to szalone weselne lizaki albo cukierki opakowane w papier ze zdjęciem pary młodej.

Dieta z ograniczeniami

W czasie przygotowań słodkiego stołu na weselu, warto pomyśleć także o osobach z ograniczeniami w diecie. Wegetarianie i weganie także chcieliby zjeść coś smacznego, co będzie zgodne z ich światopoglądem albo dietą wynikającą ze złego stanu zdrowia. W dzisiejszych czasach nie ma nic trudnego w przygotowaniu menu wegetariańskiego oraz wegańskiego. Bardzo łatwo można zastąpić mleko krowie innym mlekiem roślinnym. Warto szczegółowo opisać które słodycze są wegetariańskie a które wegańskie. Można pomyśleć także o osobach wynikających glutenu. Wybór bezglutenowych mąk jest ogromny. Każdy kucharz i każda cukiernia powinni poradzić sobie z przygotowaniem takiego menu. Jest to oczywiście wyzwanie, ale czym byłaby praca bez wyzwań?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *