Jaki tort wybrać na ślub? Trudny dylemat nad ślubnym wypiekiem.

0
101
Jaki tort wybrać na ślub

Magia ślubu i wesela. Istnieje? Oczywiście, że tak! To przecież jedyny dzień w życiu, w którym aura miłości unosi się w powietrzu i oczarowuje Parę Młodą i gości. To, co jednak jest dookoła, samo się nie zrobi. Oczekiwania są spore, a magiczna różdżka nie działa? Wówczas pojawiają się dylematy, z którymi poradzić muszą sobie sami zainteresowani. Wśród całej organizacji oprawy weselnej zdarzają się trudne wybory, w tym także tortu, który pojawi się w wyznaczonym czasie i zabłyśnie blaskiem świec. Jaki tort wybrać na ślub?

Jaki tort wybrać na ślub, aby wyglądał i smakował?

Nad tym jaki tort wybrać na ślub od zawsze myślą przyszli małżonkowie. Efektowny czy smaczny? Zachwycający czy klasyczny? Piętrowy czy płaski? Pytań pojawia się wiele, a przecież dotyczą one tylko wypieku. Czasem jednak aż wypieku.

Tort ma podczas wesela znaczącą symbolikę, która niesie młodym życzenia słodyczy, miłości i dobrobytu. Celebracja momentu wjazdu wypieku na salę, zmusza do powstania wszystkich gości, którzy skupiają się wokół Pary Młodej, krojącej wspólnymi siłami tort. Wszystkie oczy zwrócone są w stronę słodyczy. Oprócz wzroku, wypiek przyciąga uwagę aparatów fotograficznych, uwieczniających ten moment, dlatego tort musi być efektowny.

Kiedy jednak celebracja słodyczy mija, tort zostaje podany na talerzykach każdego z gości. Wówczas ekscytacja momentem mija, a sam zainteresowany zostaje poddawany próbom podniebienia. Nie ma zatem wątpliwości, że słodycz musi także smakować.

Moda na torty

Aby wiedzieć, jaki tort wybrać na ślub, trzeba go skosztować. Nie jest to zadanie łatwe, ponieważ wysublimowanych kompozycji smakowych, jakie proponują cukiernie jest sporo. Warto opierać się na sprawdzonych recepturach i kierować się własnym smakiem, na przykład ulubionymi owocami.

Kiedy pożądany smak został wybrany, można przejść do samej oprawy wypieku. Tendencje i współczesna moda podpowiadają dwa, najbardziej popularne kierunki:

– tort angielski, kojarzony z bajkowymi aranżacjami ślubnymi. Charakteryzuje się zwartą bryłą kilku pięter i bogatą dekoracją w postaci lukrowych lub czekoladowych polew. Elegancji mogą dodać także wytłaczane ornamenty lub trójwymiarowe kwiaty. Wierzch jest często uwieńczony ślubnymi figurkami lub topperami;

– tort piętrowy, charakteryzujący się tym, że każdy blat wypieku położony jest na oddzielnej paterze, co daje możliwość urozmaicania smaków. Każdy placek tortu może być bowiem wypiekiem o innych walorach smakowych.

Każdy tort uświetnia uroczystość wesela i jest oczekiwanym elementem całej oprawy. Aby wybrać ten właściwy, warto kierować się własnymi smakami. Resztę upiększy magia samej uroczystości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here