Niezwykle elastyczne, ale zdecydowanie bardziej miękkie niż żelki, pudrowe pianki marshmallow to znakomita propozycja dla wszystkich łasuchów. To słodkie i bardzo lekkie łakocie, które w kulturze amerykańskiej bardzo często przed zjedzeniem opiekane są nad wolnym ogniem. Dzięki opiekaniu ich zewnętrzna powłoka twardnieje, a środek zyskuje półpłynną konsystencję. Oczywiście można jeść je od razu po wyjęciu z opakowania, bez konieczności opiekania nad ogniem.
Pianki z ogniska
Jednym z popularnych sposobów na przygotowanie pianek marshmallows jest ich podgrzanie nad ogniskiem. Wystarczy przygotować długi, cienki patyk i nadziać na niego jedną lub od razu kilka pianek. Następnie patyk umieszczamy nad ogniskiem, ale niezbyt blisko ognia – pianki marshmallow pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się karmelizują. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka, mogą spłynąć z patyka i wpaść do ogniska. Dlatego przy ich opiekaniu zaleca się ostrożność. Po kilku chwilach nad ogniskiem na powierzchni pianek pojawia się ciemniejsza, dość twarda, przy jedzeniu chrupiąca skorupka. W środku pianki są półpłynne, a przez to niezwykle smaczne. Niestety bardzo szybko stygną, dlatego najlepiej jeść je bezpośrednio po opieczeniu – odczekujemy jedynie kilka chwil, by rozgrzane wnętrze nie oparzyło języka i podniebienia.
Dekorowanie ciast i tortów
Innym ciekawym sposobem podawania i jedzenie pianek jest ich wykorzystanie do dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów. Piankami marshmallows mogą być używane jako rodzaj pudrowej dekoracji urodzinowych tortów, nadając im oryginalny wygląd i nowe walory smakowe. Pianki marshmallow wykorzystuje się również jako dodatek do serników na zimno czy różnego rodzaju deserów, na przykład bazujących na galaretkach, a także lodów czy jogurtów. Ich delikatna, elastyczna konsystencja sprawia, że stanowią doskonały dodatek dla niemal każdego rodzaju deseru. Tego typu słodycze mogą być również bazą do przygotowania charakterystycznego, klejącego się i bardzo gęstego, piankowego kremu, który może być używany jako dodatek do napojów serwowanych na zimno lub ciepło, w tym do kawy.
Jeśli szukasz nowych zastosowań dla pianek marshmallow, eksperymentuj, modyfikuj ich konsystencję, dodawaj do wypieków i samodzielnie przygotowanych deserów. To niezwykle wdzięczny materiał, dzięki któremu możesz nadawać klasycznym łakociom zupełnie nową formę i smak. Oczywiście pianki możesz jeść prosto z pudełka, bez dodatkowego przygotowania. To dobry pomysł na słodki dodatek do kawy lub lekką przekąskę dla dzieci, które domagają się słodyczy.