Sięganie po tłuszcze roślinne to najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy chcą się zdrowo i smacznie odżywiać. Jednym z tych dodatków, z mocy których z pewnością warto skorzystać, jest olej słonecznikowy.
Co warto wiedzieć na jego temat?
Olej słonecznikowy jest jednym z tych tłuszczów roślinnych, z których Polacy korzystają najchętniej. Jego popularność nie powinna dziwić, gdyż jest to uniwersalny dodatek do wielu potraw, mogący się pochwalić ciekawym smakiem oraz sporą wartością odżywczą. Olej ten nadaje się i do smażenia, i do pieczenia, można też z niego przyrządzać smaczne sosy sałatkowe. Wielkim jego walorem jest spora wartość odżywcza, przy czym wyjątkowo dobrze reprezentowaną substancją jest tu witamina E. W oleju takim pojawiają się też kwasy tłuszczowe omega-6, dzięki którym zyskujemy dodatkowe wsparcie w walce ze stanami zapalnymi. Sięganie z umiarem po nierafinowany olej słonecznikowy może stać się zatem dobrym rozwiązaniem dla każdego z nas – szczególnie wtedy, gdy taki tłuszcz roślinny staje się alternatywą dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Jak jeszcze można wykorzystać olej ze słonecznika?
Wiadomo, że może on sobie doskonale poradzić jako naturalny kosmetyk. To zasługa wspomnianej już witaminy E, nie bez powodu nazywanej często witaminą młodości. Substancja ta sprawia, iż nasza skóra otrzymuje cenne wsparcie w walce z pierwszymi oznakami starzenia się, chroni nas jednocześnie przed różnego rodzaju stanami zapalnymi. Olej słonecznikowy może nas zatem wspierać na wiele sposobów, a umiejętne korzystanie z takiego dodatku każdemu z nas przyniesie wiele korzyści.
Zobacz więcej podobnych artykułów na dyrbergkern.pl