rodzinna24.pl

rodzinna24.pl – moda, uroda, zdrowie

pianki
Lifestyle

Jak jeść pianki marshmallow?

Niezwykle elastyczne, ale zdecydowanie bardziej miękkie niż żelki, pudrowe pianki marshmallow to znakomita propozycja dla wszystkich łasuchów. To słodkie i bardzo lekkie łakocie, które w kulturze amerykańskiej bardzo często przed zjedzeniem opiekane są nad wolnym ogniem. Dzięki opiekaniu ich zewnętrzna powłoka twardnieje, a środek zyskuje półpłynną konsystencję. Oczywiście można jeść je od razu po wyjęciu z opakowania, bez konieczności opiekania nad ogniem.

Pianki z ogniska

Jednym z popularnych sposobów na przygotowanie pianek marshmallows jest ich podgrzanie nad ogniskiem. Wystarczy przygotować długi, cienki patyk i nadziać na niego jedną lub od razu kilka pianek. Następnie patyk umieszczamy nad ogniskiem, ale niezbyt blisko ognia – pianki marshmallow pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się karmelizują. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka, mogą spłynąć z patyka i wpaść do ogniska. Dlatego przy ich opiekaniu zaleca się ostrożność. Po kilku chwilach nad ogniskiem na powierzchni pianek pojawia się ciemniejsza, dość twarda, przy jedzeniu chrupiąca skorupka. W środku pianki są półpłynne, a przez to niezwykle smaczne. Niestety bardzo szybko stygną, dlatego najlepiej jeść je bezpośrednio po opieczeniu – odczekujemy jedynie kilka chwil, by rozgrzane wnętrze nie oparzyło języka i podniebienia.

Dekorowanie ciast i tortów

Innym ciekawym sposobem podawania i jedzenie pianek jest ich wykorzystanie do dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów. Piankami marshmallows mogą być używane jako rodzaj pudrowej dekoracji urodzinowych tortów, nadając im oryginalny wygląd i nowe walory smakowe. Pianki marshmallow wykorzystuje się również jako dodatek do serników na zimno czy różnego rodzaju deserów, na przykład bazujących na galaretkach, a także lodów czy jogurtów. Ich delikatna, elastyczna konsystencja sprawia, że stanowią doskonały dodatek dla niemal każdego rodzaju deseru. Tego typu słodycze mogą być również bazą do przygotowania charakterystycznego, klejącego się i bardzo gęstego, piankowego kremu, który może być używany jako dodatek do napojów serwowanych na zimno lub ciepło,  w tym do kawy.

Jeśli szukasz nowych zastosowań dla pianek marshmallow, eksperymentuj, modyfikuj ich konsystencję, dodawaj do wypieków i samodzielnie przygotowanych deserów. To niezwykle wdzięczny materiał, dzięki któremu możesz nadawać klasycznym łakociom zupełnie nową formę i smak. Oczywiście pianki możesz jeść prosto z pudełka, bez dodatkowego przygotowania. To dobry pomysł na słodki dodatek do kawy lub lekką przekąskę dla dzieci, które domagają się słodyczy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *